Parels

We onderscheiden drie soorten parels:

1. Zoutwaterparels

2. Zoetwaterparels

3. Imitatieparels

Zoutwaterparels De meest fraaie zoutwaterparels worden gevonden b.v. in de Perzische Golf op een diepte tussen 15 en 30 meter.  Maar ook in de Golf van Bengalen en tussen India en Sri Lanka en in de Zuid-Chinese zee, de Pacific en de Indische Oceaan.  Zoutwaterparels worden ook wel in verticaal hangende netten gekweekt op ondiepe plaatsen in tropische zeeën. Dit noemt men wel het cultiveren van parels. En hier komt ook de term Cultivé parel vandaan. Zoetwaterparels (ook wel rivierparels genoemd) Deze gekweekte ofwel gecultiveerde parels zijn doorgaans verschillend van kleur en niet altijd mooi rond van vorm. Dikwijls komen er vele oneffenheden in voor en zelfs meerdere platte z.g. blisterparels. Parels zijn variërend van grootte tussen circa 3 mm tot circa 20m. De zoetwaterparels worden gekweekt in Japan, China en Australië. Het duurt minimaal drie tot vijf jaar alvorens een gewenste maat parel is gevormd. De platte parel wordt ook wel blisterparel en de afgeplatte ronde wordt Bouton parel genoemd. En de vreemd gevormde wat grotere halfplatte parel heet Barokparel. De grootste barokparel ooit gevonden in de Zuidzee is de Koninklijke Parel van Italië 7,1 cm ligt in een Engels museum. Zeer kleine parels worden wel korrelparels genoemd.

De waarde van parels Door de eeuwen heen is de parel als een kostbaar juweel gedragen en bewonderd. De waarde van elke parel wordt op vijf manieren beoordeeld, namelijk;

1. Uiterlijk – 2. Oppervlakte – 3. Vorm – 4. Kleur – 5. Maat

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor iedere vraag die u verder nog heeft over parels. En mocht u een prijs willen weten kunt u die vrijblijvend aanvragen, zelfs is het mogelijk een zicht voor u te laten komen.

0