Goud

Goud is over de geschiedenis van de mensheid altijd al een waardevol metaal geweest. Mede door zijn mooie glans en warme kleur weet dit zeldzame materiaal altijd wel te fascineren. Het is dan ook niet wonderlijk dat er vele mythen en legenden over het goud bestaan, zoals bijvoorbeeld de verhalen over de Inca’s en de Grieken. Goud symboliseert traditiegetrouw de band tussen twee mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud in trouwringen wordt verwerkt. Hoewel de gouden verlovings- en trouwring qua uiterlijk in de loop der tijd de nodige veranderingen heeft ondergaan, symboliseert hij vandaag de dag nog steeds die blijvende liefde voor elkaar.

Goud is liefde, goud is puur en goud is eeuwig.

Voor het verwerken tot sieraden word geen puur goud gebruikt. Reden hiervoor is dat het gelegeerd veel beter bewerkbaar, duurzamer en minder kostbaar is. In Nederland worden vier goudgehalten door de wet erkent als goud. De toegestane gehalten zijn; 585/000 ,750/000 ,833/000 en 916/000. Respectievelijk worden deze ook wel aangeduid als 14, 18, 20 en 22 karaat. Bijvoorbeeld : 14 karaat bevat op de 1000 delen gelegeerd goud, 585/000 puur goud (60{cac66240d6adcbffe7b6aba1690f03eb82243e446052372f1ac49e76eba5a7df}). (Dit is op het moment het meest gebruikte gehalte in Nederland.)

Legeringen beneden de 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden!

Zowel in gouden sieraden als –gebruiksvoorwerpen behoort u minimaal 2 stempels aan te treffen. Namelijk het meesterteken en het gehalteteken. Deze stempels garanderen de koper, dat het een voorwerp van edelmetaal is dat gekocht wordt. Deze stempels worden geslagen door een controlerende en onafhankelijke instantie, Waarborg Holland gevestigd te Gouda en EWN in Joure. Hier word het gehalte van de aangeboden stukken getoetst. En in ieder goedgekeurd stuk wordt een gehaltestempel geslagen. Bij het verkopen van een sieraad of gebruiksvoorwerp,van edelmetaal, dient een gehaltestempel en meesterteken aanwezig te zijn.

DIT IS PER WET VERPLICHT GESTELD!

Onderstaande tekens geven een indruk van wat er in een sieraad of gebruiksvoorwerp van goud kan staan.

 

0